De stærkeste brands er dem, der forstår

 
edu-lauton-71055-unsplash.jpg
 
 

Det er altafgørende, at din brandfortælling tager højde for den virkelighed, som dit brand lever i. Formår du at tale ind i relevante bevægelser, der i forvejen fylder i den kollektive bevidsthed, er belønningen til at tage og føle på.

Af Tobias Høgsberg, Managing Director & Partner, og Simone Mai Hansen, Junior Strategist

 
 
 
Ethvert brand har brug for en platform at stå på. En fortælling med et løfte, der klart og tydeligt kommunikerer til omverdenen, hvad du som virksomhed står for og din berettigelse i markedet.

Alt for meget brandkommunikation og -markedsføring er dog stadig præget af en indefra ud tankegang, hvor man først og fremmest fokuserer på, hvad man gerne vil sige om sig selv og sine produkter. Det er der ikke noget galt med, men det er kun den ene del af ligningen.

Den anden del af ligningen, som mange brands glemmer eller negligerer, er forståelsen af det samfund og den samtid, som brandet eksisterer i. Hvis din målgruppe skal tage dit budskab til sig, er de nødt til at forstå, hvorfor det vedrører dem. Hvilken relevans dit brand har for netop deres virkelighed. Det handler om at finde en position i spændingsfeltet mellem det, du som virksomhed repræsenterer og de interesser og agendaer, som din målgruppe i forvejen investerer deres tid og opmærksomhed i.

Kunsten er at finde den rette agenda, som dit produkt eller din service troværdigt taler ind i. Det er en svær men nødvendig øvelse, hvis du vil trænge igennem med dit budskab og sikre at din målgruppe kan identificere sig med din fortælling.

Et godt eksempel er den nyligt lancerede Velux-kampagne, The Indoor Generation. Her sætter vindes-kæmpen fokus på det problematiske i, at det moderne menneske typisk lever 90% af sit liv indendørs. Med en dystopisk stemning udfolder Velux konsekvenserne af indendørs forurening. Et emne, som taler ind i en række overordnede livsstilsbekymringer, der allerede fylder i vores fælles bevidsthed: for meget skærmtid, for mange kemikalier i vores produkter, for lidt motion osv.

Det der gør Velux-kampagnen til noget bemærkelsesværdigt, er den aktuelle historie, som de lykkedes med at skabe omkring deres produkt. Kampagnen formår at starte en transformation af Velux fra at være en virksomhed, der brander sig på at sælge vinduer til at være et brand, som sælger lys og frisk luft i en tid, hvor vi kvæles i indendørs forurening.

Mens Velux-kampagnen bevæger sig i de øvre luftlag med en følelsesladet film, går Rema 1000 anderledes, praktisk til værks ved at ændre i selve produktet. Sidste uges store historie var deres kommende indførelse af genbrugelige kødbakker, der taler direkte ind deres eksisterende bæredygtige diskurs. Sideløbende med et andet tiltag ”Grimme Grøntsager”, har discountkæden besluttet at udskifte deres kødbakker fra nyproduceret plastic til genbrugsmateriale.

Fælles for både Velux og Rema er, at de hver især formår at indtage en position i spændingsfeltet mellem deres egne produkter og relevante emner, der fylder i deres kunders bevidsthed.

I begge tilfælde går ligningen op, og deres indsatser belønnes. Den værdi, der ligger på den anden side af lighedstegnet er en mængde af positiv omtale, opmærksomhed og ikke mindst PR.

Den slags, der er svær at købe sig til.

 

LÆS OGSÅ